Gümüş Patenler / Elisabeth M. Dodge

Gümüş Patenler

Gümüş patenler, benim zamanımın klasik bir çocuk hikayesidir. İlk okul zamanımda okuduğum ve konusunun iyilik yapan iyilik, kötülük yapan kötülük bulur tarzında bir temaya dayandığı bir kitaptır. Dönemin çok okunan kitabı olduğunu da söylemek isterim. Ancak şimdiki neslin değer ve yaşam ölçülerine göre vasat kaldığını ve beğenilmeyebileceğini de eklemek istiyorum.

Konusuna kısaca değinirsek; Hans ve Gretel, orta halli bir ailenin çocuklarıdır. Ancak babası bir kaza geçirmiş ve hafızasını kaybetmesi sonucu fakirleşmişlerdir. Bu felaket sonrası anne Meitje’nin olağanüstü gayretleri sonucu aile ayakta durmasına rağmen çok fakirdirler. Kaldıkları kulübenin yanındaki donmuş gölde Hans’ın yaptığı tahta patenler ile kaymak tek eğlenceleridir. Ancak diğer çocuklar onları görünce alay etmekte ve aralarına almamaktadırlar. Sadece iyi yürekli Hilda ve Piyer onlar ile arkadaşlık kurmaktadırlar (fakir ama gururlu Hans bu iki arkadaşından yardım kabul etmemektedir – tanıdık geldi değil mi? :) ).
Tahta oymacılığında çok iyi olan Hans, Hilda için yaptığı kolyenin parası ile kardeşine kasabadaki paten yarışmasına katılması için paten alır. Ancak aslında kendisi de paten kaymayı çok sevmekte ama kardeşinin mutluluğu için kendini feda etmiştir.
Bu sırada hafızasını kaybetmiş baba Ralf Brinker’in durumu kötüleşmektedir. Yardıma ihtiyaçları vardır ama yardım nereden gelecektir?
Bundan sonra olaylar örgüsü devam eder, merak edenlerin okumasını tavsiye ederim.

Konusunu yazarken yavan gelen bu konu zamanında gözümüzden bol gözyaşı dökmemize sebep olmuştu. Çekilen tüm acılara sabırla katlanırsan, iyiliğe karşılık iyilik yaparsan sonunda mutlu olursun teması hâkimdir. Kitabın sonu Türk filmi kıvamın da iyilerin hepsinin mutlu ve zengin olduğu, kötülerin fakir olduğu şekilde biter.
O dönemin çocuk kitaplarında olan acıma duygusuna yönelik, iyilik yap iyilik bul mantığında bir kitaplar serisindendir. Kitap olarak şu an okunmasa da Türk dizisi yapsalar içerisindeki ajitasyonlar nedeni ile bir çok diziden daha iyi reyting alabilir. 
Nedense bu tarz kitapları okumayı sevmeyen gençliğimiz buna benzer dizilerin müdavimi olmaktadırlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hilal Görününce / Sevinç Çokum

Görünmez Kentler / Italo Calvino

Elektra & Sophokles