Ender'in Oyunu / Orson Scott Card - Ender Serisi 1.Kitap

Ender'in Oyunu

Ben bu kitabın eski baskısında adı “Üçüncü’nün Oyunu” iken okumuş ve çok beğenmiştim. O zaman daha devamı olduğunu bilmiyordum, ancak Ender’in Oyunu ismi ile yeniden basıldığında devam serilerini de okumaya başladım.

Seriyi sıralayacak olursak;
1. Ender'in Oyunu / Ender's Game
2.Ölülerin Sözcüsü / Speaker for the Dead
3. Soykırım / Xenocide
4. Aklın Çocukları / Children of the Mind
5. A War of Gifts
6. Ender in Exile
Altı serilik kitabın Türkiye’de Altıkırkbeş’den 4 kitabı yayınlandı. 
Ender’in Oyunu bol ödüllü bir kitap. 1985 yılı Nebula Ödülleri En İyi Roman dalında ve 1986 yılı Hugo Ödülleri yine En İyi Roman ödüllerini almıştır.

Kahramanımız olan Andrew Wiggin (Andrew küçükken kendi ismini söyleyemiyomuş, Ender şeklinde söyleyebildiği için herkes ona bu şekilde seslenmeye başlamış), bir ailenin 3. çocuğu  (kitabın ilk basımlarındaki ismi de buradan geliyor). Üçüncü çocuk sahibi olmak demek hükümetin aileye özel izin vermesi ile mümkün olan bir olanak. 
O gelecekte, insanların böcekler adını verdikleri bir ırkla savaş halinde olduğunu görmekteyiz. Pek çok savaş kazanılır ve pek çoğu da kaybedelir. Böcek savaşlarının efsanevi kahramanı Mazer’dan sonra (öldüğü varsayılmaktadır) yeni bir savaşacak lider / kahraman / kişi aranmaktadır. Bu sebeple en akıllı çocukları ufak yaşlarda ailelerinden, alıp askeri akademide yetiştirmeye başlanmıştır. Ender’de Wiggin ailesinden (abisi Peter, ablası Valantine yerine) akademiye giden çocuktur. Akademi Ender için zorlu olmasına rağmen kendini ve becerisini kanıtlar. Böylece, gelecekte savaşacağı böceklerle  savaşına alışmak için simülasyon oyununun lideri olur. Ancak oyunun sonu herkesin tahminleri dışında olacaktır.

Ender’in Oyunu kitabının bir de filmi çekilmiştir.
http://www.sinemalar.com/film/176490/enders-game
http://www.imdb.com/title/tt1731141/


ALINTILAR
Belki deliliği bilmenin anlamı, ona kapılmaman gerektiğidir. (s.38)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hilal Görününce / Sevinç Çokum

Görünmez Kentler / Italo Calvino

Elektra & Sophokles