Bir Acayip Kırmızı Başlıklı Kız Hikayesi


İçerisinde hem spoiler vardır hem de toplumsal mesaj vardır.

Hikayemizde kırmızı şapkalı bir pelerin giymiş kızımız ormanda yaşayan ninesini ziyarete giderken başına gelenler anlatılır.

Kızımız biraz aklı evveldir çünkü ormanda kırmızı giyerek dolaşmaktadır. Bilinen bir gerçek olan kırmızının ateşin rengi olması sebebi ile kabak gibi gözükmektedir.
Kızımız azıcık zeki olsa idi kamuflaj giyer, ninesine görünmeden, dikkat çekmeden giderdi.
Ancak dedik ya aklı evvel işte (aklı evvel= eski dilde aptal).



Hikayedeki nineyi tanıyınca kızımızın aklı evvelliğinin kalıtsal olduğunu anlamaya başlıyorsunuz. Bre kadın yaşlı başına ne demeye ormanda tek başına yaşarsın bir de kızın ailesine ne demeli kızın üzerine "gelin beni yiyin taze et" yazılmışçasına kırmızı pelerin ile ormana salmışlardır. Dedik ya üç nesillik bir aklı evvelliğin olduğu bir durum ile karşı karşıya kalıyoruz.
Bu üç nesillik aptal ailenin öyküsünü sizi çıldırtmadı, kitabı parçalamadı ve halen sabırla devam ediyor iseniz gelin devam edelim.

Hikayedeki en zeki kişi olan kurt nineyi yemiştir sonrasında da yerine geçmiş ve sıradaki yemeği olan kırmızı başlıklıyı beklemektedir (bu arada ninenin geceliği kurda fena yakışmıştır).
(İşte heyecanlı ve sürükleyici kısım buradan sonra başlamaktadır).
Ninesinin evine gelen aklı evvel kızımız yıllarca gördüğü ninesini tanımaz. Aptallıkla çığır açmış kızımız getirdiği yemekleri vermek üzere halen ninesi sandığı kurda adım adım yaklaşmaktadır.....

Aptallık abidesi bir ailenin kızı olan kırmızı başlıklı kızın hikayesinde verilmek istenen toplumsal mesajı, ben ne kadar okusam da bulamadım. Hele ki yaşı küçük bebeleri korkutmak dışında ne işe yaradığı tartışılan bu hikayeyi bir nesil okuyarak büyümemiz ayrıca acınası bir durumdur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hilal Görününce / Sevinç Çokum

Görünmez Kentler / Italo Calvino

Elektra & Sophokles