Maymunlar Gezegeni & Pierre Boulle


Pierre Boulle’un Maymunlar Gezegeni kitabını ne yazık ki 1968 yılında filme alınan “Maymunlar Cehennemi”(Planet of the Apes)’i seyrettikten sonra keşfettim. İlk önce şunu belirtmek isterim ki; kitabı olsun filmi olsun ikisi de insana ayrı bir keyif veriyor. Filminin devam serileri çekilerek hikaye genişletilmekle birlikte kitabın ve ilk filmin yerini hiç bir şey alamaz diye düşünüyorum.

Kitaba geçmeden önce film ile ilgili kısa bir şey söylemek istiyorum, baş rol oyuncusu Charlton Heston’un Özgürlük Heykeli’nin göründüğü final sahnesi halen unutamadığım sahnelerinden biridir (bu arada kitap ve film arasında kurguda ciddi farklılıklar var onu da belirtmek isterim).






***** Bundan sonrası Spoiler içerir *****




Kitaptan söz edersek, konu iki kişinin uzayda buldukları notları okumaları ile başlıyor. Kitabın finalinde bu iki kişinin şempanze olduğunu öğrenmemiz ayrı bir şok yaratıyor. :)

Notlar bizi 2500 senesine götürüyor. İnsanlar uzayda yeni dünyalar keşfetmek için yola çıkmışlar. Bu amaçla yapılan bir keşif gezisindeki grubumuz Soror adını verdikleri, dünya benzeri bir gezegene geliyorlar ve ilkel insanlarla karşılaşıyorlar. Buraya kadar her şey normal ilerliyor ancak ekip gezegenin asıl sahiplerinin maymunlar olduğunu keşfetmeleri ile macera başlıyor.
Kitap da zeki tür olan maymunların hiyerarşi detaylı anlatılmış şöyle ki; gezegene hakim olan üç tür maymun cinsi var. İktidarı ellerinde tutan, güçlü ama çok da zeki olmayan goriller, bilim ve sanat alanında çalışan orangutanlar. Maymunlar içerisindeki en zeki tür olan şempanzeler ise sisteme karşı çıkan ve sistemin değiştirilmesi için çalışan bir tür konumunda. Maymun hiyerarşisi güç üzerine kurulmuş. Yani şempanzeleri, orangutanlar, orangutanları ise goriller kontrol ediyor.
Tabi ki en alt tabakada ezilen insanlar var. Maymunların gözünde insanlar bir sınıf olarak bile yer almıyor.

Maymunlar tarafından yakalana uzay gezginimiz Ulysse (James Joyce’un eserinden esinlenilmiş mi, emin olamadım) maymunlara kendi zekasını kanıtlamaya çalışıyor. Zira ve Cornelius isimli iki şempanze (bilim adamı) kahramanımıza inanıyor ve maymun dünyasına insanların zekasını göstermek için plan yapıyorlar (sonrası için kitabı okumanız gerekiyor).

Kitabın kurgusunda maymunların nasıl zeki olduğuna ve insan toplumunun nasıl yıkıldığına dair çok bilgi bulunmuyor. yazar burada okuyucunun hayal gücüne yer bırakmış zannımca. Maymunların zeki olduktan sonra insanları şehirden kovduklarına dair bir savaş anlatılmakla birlikte yazar aslında maymunların ne kadar zeki olursa olsun gene de insanları taklit ettiklerini bize gösteriyor. Yaşamda, hiyerarşide, yönetimde.

Çok kalın bir kitap değil, bir başladığınızda hemen okunacak akıcılıkta bir kitap.
Özellikle baskın tür olmuş insanların bu sefer ötekileştirilerek başka baskın bir tür karşısındaki karmaşası yazar çok iyi aktarılmış. Okuyacak olanlara tavsiyem ilk kitabı okuyup sonra 1968 yapımı filmi de seyretmeleri.



Kitabın baskısı olmamakla birlikte internette e-book olarak bulunmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hilal Görününce / Sevinç Çokum

Görünmez Kentler / Italo Calvino

Elektra & Sophokles