Bayan Ming'in Hiç Olmayan On Çocuğu - Eric-Emmanuel Schmitt



Bazı düşünceler sayfalarca anlatılır ama anlaşılmaz, bazen de birkaç cümleye bir ömür sığdırılır. Bayan Ming’in Hiç Olmayan On Çocuğu kitabı bana göre bu kitaplardan biri. Kitabı Cumhuriyete Kitap ekindeki inceleme yazısı ile tanıdım. Ancak almam 2-3 ayı buldu.

Eric-Emmanuel Schmitt, Fransız romancı, oyun yazarı ve sinema yönetmeni. Bu onun okuduğum ilk kitabı olmasına rağmen dili ve akıcı üslubunu sevdiğimi de söyleyebilirim.

Grand Hotel’in erkekler tuvaletinde çalışan Bayan Ming ile Fransız iş adamı arasında geçen diyaloglarda yaşama, aileye dair çok güzel anekdotlar keşfediyorsunuz. Bayan Ming, Fransız iş adamına on çocuğu ile ilgili hikâyeler anlatırken, siz de Bayan Ming’in olan ama aslında olmaması gereken çocukları ile ilgili hayatını keşfediyorsunuz. Olmaması gerekiyor çünkü Çin’de ki tek çocuk yasası ile Bayan Ming’in on çocuğu olması imkânsız.


“Hakikat, en çok hoşumuza giden yalanın ta kendisidir.”

Gerçek hangisi? İnandıklarımız mı yoksa inanmak istediklerimiz mi?

Size hakikatleri sorgulatacak bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.



Alıntılar;

"Önemli bir görevi yerine getirmek önemli biri olmaktan yeğdir." (Sayfa 12)

"Amacı aşmak amaca ulaşmak demek değildir." (Sayfa 13)

"Bazen kader öylesine sert çarpar ki, onu yumuşatmak için bir parçacık fantezi yeter." (Sayfa 29)

"Eğer değerli bir insanla karşılaşırsan, ona benzemeye çalış; sıradan bir insanla karşılaşırsan, onun hatalarını kendinde ara." (Sayfa 33)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hilal Görününce / Sevinç Çokum

Görünmez Kentler / Italo Calvino

Elektra & Sophokles